Abuelo er en såkaldt ”Single Estate Rum”. Det vil sige at hele produktionen – lige fra sukkerrørene såes til rommen hældes på flaskerne – håndteres af destilleriet.
Markerne, hvor sukkerrørerne vokser er ejet af Abuelo, og både såning og høst foregår på traditionel manér ved håndkraft. Ligeså foregår gæring og destillation på egne kedler, og rommen lagres på bourbonfade i egne lagerhuse.
En helt unik lagringsmetode
Abuelos lagring er helt igennem unik indenfor romverdenen. Dette skyldes i høj grad klimaet i Pesé – den lille, frodige dal dal i Azuero Peninsula, hvor destilleriet ligger, har moderat nedbør, kolde nætter og fugtige dage. Alle disse er med til at give rommen en helt speciel modningsproces. De forudsager nemlig at rommen får en usædvanligt høj andel Angel’s Share. Angel’s Share (”Englenes Andel”) er den mængde af spiritus, der hvert år fordamper som del af modningsprocessen. I Panama er den oppe på hele 10%! Ligeså reduceres alkoholprocenten også med ca. 1% årligt, så man har altså at gøre med en hastig formindskning af den rom der er inde i fadet.
For at opveje dette, anvender man den såkaldte ’Vintage Pallet’ metode. Her genopfylder man fadene hvert andet år med rom fra andre fade fra samme batch. Altså sikrer man sig at fadene forbliver nogenlunde fyldte – og at de fortsat har samme alder!