En meget gammel cask strength whisky fra det Glasgowbaserede destilleri Auchentoshan – et af de få skotske destillerier som udfører triple distillation.
Duft
Utroligt blomstret – forårsskov og moden frugt.
Smag
Meget blomstret - rosenblomster, vilde bær og modne ferskner. Sød og cremet.
Eftersmag
Syrlig – garvesyre, sandeltræ, overmodne bananer og kandiserede appelsiner.
Generelt
Nu om stunder er det sjældent, at man finder skotsk whisky der er triple distilled (”tredobblet-destilleret”), og Lowlands-destilleriet Auchentoshan er et af de få, der stadig anvender denne krævende og omkostningsfulde metode.
At whiskyen er triple distilled, betyder faktisk bare, at man efter den sædvanlige anden destillering destillerer spritten én gang til. Dette betyder naturligvis, at man ender ud med en noget højere alkoholprocent, men normalvis fortyndes whiskyen ned til godt 40% alkohol alligevel. Resultatet er typisk, at whiskyen bliver blødere og mere afrundet end hvis den bare havde været destilleret to gange.
Smagsnoter
Trods sit høje alkoholindhold og robuste kerne er dette stadig en sand fest af delikate og lette aromaer. Duften er utroligt blomstret, rig på alle forårsskovens aromaer, som med ét efterfølges af et skud modne frugter – her fornemmer man både ferskner, abrikoser, bananer og passionsfrugt.
Den samme unikke stil findes også i smagen: Yderst blomstret – med tydelige noter af rosenblomster, som derefter skifter til en frugtig smag af vilde bær og modne ferskner. Sød og cremet!
Denne søde og honningagtige karakter skifter over til en mere syrlig eftersmag. Her finder man sandeltræ, overmodne bananer og kandiserede appelsiner.
Intens og nærmest lagkageagtig – men virkeligt afrundet!
Om Wilson & Morgan
”Enhver, der elsker whisky, kan ikke være så dårlig.” W.C. Fields (1880-1946)
Siden 1992 har Wilson & Morgan Barrel Selection tilbudt et stærkt udvalg af sjældne, uafhængige aftapninger af Skotsk maltwhisky.
Wilson & Morgan vælger kun de bedste malts, alle med en lagringstid på 8-30 år. Fadene opbevares verden over, bl.a. i Japan, Frankrig, Tyskland, Holland, Schweiz og Italien. Her lagres de i mange tilfælde yderligere i sherry, rom-, marsala- eller portvinsfade.
Alle fadene er personligt udvalgte af den italienske spiritusekspert Fabio Rossi (som også står bag Rum Nation). Rossi følger kun én eneste regel i sin udvælgelsesproces:
”Stol på din gane og dit instinkt!”
Selvom reglen virker meget enkel, lader der alligevel til at være noget om snakken – flasker fra Wilson & Morgan er gået hen og blevet særdeles eftertragtede indenfor single malt kredse!
Destilleriet
Auchentoshan er et Glasgowbaseret destilleri, hvis historie strækker sig helt tilbage til 1823. Destilleriets slogan lyder ”Distilled Different”, med andre ord: ”En anderledes destillering”.
Helt konkret afspejler dette sig i, at alle destilleriets produkter er Triple-distilled (”Tredobbelt-Destilleret”). Dette betyder ganske enkelt, at whiskyen efter den sædvanlige anden destillering destilleres en yderligere gang, hvilket resulterer i en lettere og mere afrundet smag. Triple-distillation associeres normalvis med Irish Whiskey, men Auchentoshan og enkelte andre skotske destillerier anvender også metoden.
Relaterede nyheder
Navn | Auchentoshan 23 y.o. 1998-21 Traditional Oak W&M |
Varenummer | smcs5363 |
Vejledende udsalgspris inkl. moms | 2.729,00 kr. |
Alder | 23 |
Alkoholprocent | 61.30 |
Volume | 0.70 |
Oprindelsesland | Skotland |