Cachaça er en Brazilliansk spiritusform, der sådan lidt forenklet kan kaldes ”brazilliansk rom”. Forskellen på cachaça og rom er, at hvor rom normalvis laves på den melasse, der er tilbage når man har udvundet sukker fra sukkerrørene, så er cachaça (lig rhum agricole) lavet på selve sukkerørssaften.
Ypióca blev grundlagt i 1843 i Fortaleza, Brazillien, af den portugisiske indvandrer Dario Telles de Menezes. Navnet Ypióca kommer fra det indfødte Tupi-Guarani sprog, og betyder ”rød jord”: hvilket er en reference til Fortalezas frodige røde muld, som er ganske velegnet til dyrkning af sukkerrør.
I dag udmærker Ypióca sig ved et stærkt fokus på bæredygtighed – destilleriet ejer og driver sine egne sukkerrørsmarker, og kan dermed sikre sig at jorden anvendes rigtigt og ikke udpines, derudover anvendes de brugte sukkerrør til at producere de kasser, som flaskerne fragtes i.